100 jaar historie Heugem en Randwyck

100 jaar historie Heugem en Randwyck

Jubileumjaar Harmonie St. Michaël begint met spectaculaire tentoonstelling
Met verschillende muzikale en historische evenementen viert Harmonie St. Michaël uit Heugem dit jaar haar 100-jarig bestaan. In het Paasweekend van 15 tot 17 april 2006 wordt het jubileumjaar ingeluid met een groots opgezette tentoonstelling in gemeenschapshuis De Klaekeburg. Het thema is de rol van de Harmonie in de gemeenschap. Daarnaast zijn er belangrijke historische feiten en wetenswaardigheden te zien, zoals bijvoorbeeld: de ontstaansgeschiedenis van Heugem, de ontwikkeling van Randwyck, de hoogwaterproblematiek, de bouw van het Gouvernement aan de Maas en de volkscultuur. De foto’s, wetenswaardigheden, attributen, uniformen en muziekinstrumenten zijn overzichtelijk gepresenteerd.
Hiermee krijgen de bezoekers een beeld van de leef- en woonomstandigheden van bewoners, familie, vrienden of kennissen uit Heugem en Randwyck van de laatste 100 jaar.

De tentoonstelling wordt zaterdag 15 april a.s. om 14.00 uur geopend door Odile Wolfs gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg. Vanzelfsprekend loopt de historie van het korps als een rode draad door de expositie heen. Maar ook de uitgebreide geschiedenis van Heugem/ Randwyck wordt in woord en beeld (foto’s, film en video) gepresenteerd. De organisatie van de tentoonstelling is in handen van de werkgroep HistoHeuRa. Zij hebben de expositie laagdrempelig en verrassend opgezet. Het is een opeenvolging van herkenbare onderwerpen, waarbij ongetwijfeld herinneringen worden opgehaald over vroeger en het leven van alledag in de gemeenschap. De tentoonstelling is geopend op:

> zaterdag 15 april 14.00 tot 18.00 uur
> Paaszondag 16 april 13.00 tot 18.00 uur
> Paasmaandag 17 april 13.00 tot 18.00 uur

Heugem
Vast staat dat de parochie Heugem bestond in het jaar 1157. Oorspronkelijk behoorde Heugem tot de gemeente Gronsveld. In 1920 werd de gemeenschap geannexeerd door de gemeente Maastricht. Heugem bezit een rijke historie. Vele belegeringen van Maastricht werden door vijanden van de stad georganiseerd vanuit Heugem waarbij de bevolking het telkens opnieuw moest ontgelden. Ondanks
de vele plunderingen, berovingen, brandstichtingen en het uitbreken van een besmettelijke ziekte overwon de gemeenschap Heugem al deze rampen en tegenslagen. Vooral door de wilskracht en onverzettelijkheid van de oorspronkelijke bewoners is Heugem uitgegroeid tot een hechte en leefbare
gemeenschap. Heugem had nog een andere oude vijand en dat waren de ‘overstromingen van de Maas’.

De Maas
In de tentoonstelling wordt ruim aandacht besteed aan de grilligheden van de Maas die in Heugem altijd een heel belangrijke rol heeft gespeeld zowel in positieve en negatieve zin. De uiterwaarden werden dankbaar benut voor het telen van groenten en fruit. In 1933 meldt ‘De Limburger Koerier’ zelfs: “Het zwemmen in de Maas is alleen toegestaan te Heugem en wel in de zweminrichting aldaar, vrijdags en donderdags. Vanaf 1 uur s’ namiddags wordt tegen een speciaal tarief gelegenheid gegeven in genoemde zweminrichting om een verfrisschend bad te nemen.” Maar zo waren er ook waarschuwende woorden over Heugem en de Maas: “In een stad zullen er zeker immer elementen zijn die niet geleid maar getemd moeten worden en die zullen altijd vluchten naar oorden waar de regels der waakzaamheid over de zedelijkheid slapper worden gehouden”.

Onderwerpen
In de tentoonstelling wordt met collages van leerkrachten, leerlingen en schoolgebouwen teruggeblikt op de geschiedenis van de verschillende scholen die Heugem en Randwyck heeft gekend. Uiteraard ontbreken de vele verenigingen niet. Van de cv de Waterratte tot de Zonnebloem en van de toneelverenigingen tot de voetbalclub R.K.H.S.V. is er informatie te vinden. Vooral de rol van het Sociaal
Opbouwwerk in Heugem is zeer belangrijk geweest voor het sociaal, cultureel en maatschappelijk leven in de parochie. Maar ook de betrokkenheid van de kerk neemt hierin een prominente plaats in. De oorlogsperiode ontbreekt in de tentoonstelling natuurlijk niet. Heugem en Randwyck hebben in 100 jaar
ingrijpende infrastructurele wijzigingen ondergaan door grootschalige nieuwbouw.
Een aantal landerijen, stallen en schuren zijn inmiddels afgebroken. Desalniettemin is de kern van de parochie met zijn vele karakteristieke huizen en gebouwen intact gebleven en dat is mede bepalend voor de sfeer en betrokkenheid van de mensen in deze hechte gemeenschap.

Jubileumjaar
Naast de tentoonstelling organiseert het ‘Comité 100 jaar Harmonie St. Michaël
Heugem’ dit jaar nog tal van festiviteiten zoals:

> de St. Rochusbroonk anno 1906 op 12 en 13 augustus,
> het Stedelijk Muziekfeest op 17 september,
> een Feest- en Reünieavond op 23 en 24 september én
> het Jubileumconcert op 18 november in de Bonbonnière in Maastricht.

P E R S U I T N O D I G I N G

Onderwerp: 100 jaar Harmonie St. Michaël Heugem
Betreft: Opening expositie: ‘100 jaar harmonie in de gemeenschap’
Maastricht, 12 april 2006

Geachte redactie,

Met verschillende muzikale en historische evenementen viert Harmonie St. Michaël uit Heugem dit jaar haar 100-jarig bestaan. In het Paasweekend van 15 tot 17 april a.s. wordt het jubileumjaar ingeluid met een groots opgezette expositie in gemeenschapshuis De Klaekeburg. Het thema is: ‘100 jaar harmonie in de gemeenschap’.

De tentoonstelling wordt zaterdag 15 april a.s. om 14.00 uur geopend door Odile Wolfs gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Programma:

13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Welkomstwoord door Harrie Beckers – voorzitter harmonie St.Michaël
14.10 uur Toespraak Odile Wolfs – gedeputeerde Cultuur Provincie Limburg
14.20 uur Openingshandeling en rondgang door expositie

Een ensemble van de harmonie St. Michaël zorgt voor de muzikale intermezzo’s.

Achtergrondinformatie

Er zijn belangrijke historische feiten en wetenswaardigheden te zien, zoals bijvoorbeeld: de ontstaansgeschiedenis van Heugem, de ontwikkeling van Randwyck, de hoogwaterproblematiek, de bouw van het Gouvernement aan de Maas en de volkscultuur. De foto’s, wetenswaardigheden, attributen, uniformen en muziekinstrumenten zijn overzichtelijk gepresenteerd. Hiermee krijgen de bezoekers een beeld van de leef- en woonomstandigheden van bewoners, familie, vrienden of kennissen uit Heugem en Randwyck van de laatste 100 jaar.
Vanzelfsprekend loopt de geschiedenis van het korps als een rode draad door de expositie heen. Er is veel historisch foto-, film- en videomateriaal over Heugem en Randwyck te zien. De organisatie van de tentoonstelling is in handen van de werkgroep HistoHeuRa. Zij hebben de expositie laagdrempelig en verrassend opgezet. Het is een opeenvolging van herkenbare onderwerpen, waarbij ongetwijfeld herinneringen worden opgehaald over vroeger en het leven van alledag in de gemeenschap.

De tentoonstelling is geopend op:

zaterdag 15 april 14.00 tot 18.00 uur
Paaszondag 16 april 13.00 tot 18.00 uur
Paasmaandag 17 april 13.00 tot 18.00 uur

Deel dit met anderen:
  • Print
  • LinkedIn
  • Hyves
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • email

Tags: , , ,

Één reactie

  1. Marij Schumacher schreef:

    Ik ben voor mijn vader, Bèr Beckers, geboren in 1925, het verhaal van zijn jeugd in Heugem aan het opschrijven. De familie was arm, er zijn bijna geen foto’s. Al zoekende kwam ik op deze website terecht. De tentoonstelling van 2006 is jammer genoeg voorbij, maar ik las dat daar wel foto’s waren. Jammer. Kunt u me zegeen of er misschien ook een boekje is gemaakt toen, of kunt u mij een tip geven wie me aan wat foto’s kan helpen?
    Alvast bedankt,
    Marij Schumacher-Beckers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.